Filtry do wody
Profesjonalne filtry wody to skuteczny sposób na poradzenie sobie z twardością wody oraz niepożądanymi składnikami, które mogłyby obniżać jakość wody.
Profesjonalne filtry – cel stosowania
Celami filtrowania wody są: usuwanie niechcianych zapachów i posmaków (np. chloru lub zanieczyszczeń organicznych); zapobieganie osadzaniu się minerałów i kamienia i uzyskanie idealnego składu mineralnego; prewencja przeciwko niezamierzonym reakcjom pomiędzy wodą a składnikami napoju (np. kawą); odfiltrowanie cząsteczek, które mogłyby doprowadzić do awarii urządzeń.
Profesjonalne filtry – na czym polega filtrowanie wody
Redukuje twardość węglanową wody. Usuwa wszystkie substancje mające negatywny wpływ na smak i zapach. Zapewnia stałą, wysoką jakość wody o niezmiennych właściwościach. Zapobiega również osadzaniu się kamienia w podłączonych urządzeniach. Minerały potrzebne do wydobycia aromatu pozostają w wodzie w odpowiedniej ilości. Czynnik filtrujący wiąże jony metali ciężkich np. ołowiu i miedzi, redukuje mętność wody, a także zanieczyszczenia pochodzenia organicznego wpływające na smak wody. Usuwane są pozostałości chloru w wodzie filtrowanej, a także w wodzie z obejścia.
Renomowani producenci
Jednym z czołowych producentów profesjonalnych filtrów do zastosowań gastronomicznych w Polsce, jest Brita. Szeroki asortyment specjalistycznych filtrów tej firmy jest również w ofercie naszego sklepu.